Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Κλασική Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας. Ο Δρόμος των αθλητών προς την Δόξα»


Ζ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Αρχαία Ολυμπία, 27065 Τηλ. 2624022529 – 2624023753 Email: zepka@culture.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κλασική Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας.
Ο Δρόμος των αθλητών προς την Δόξα»
Διήμερη Προπαρασκευαστική Πεζοπορία

Σάββατο και Κυριακή 1 – 2 Ιουνίου 2013
Αρχαία Ήλιδα – Αμαλιάδα – Λετρίνοι (Αγ. Ιωάννης) – Πύργος - Αρχαία Ολυμπία.
Η Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, συμμετέχοντας στην πανελλήνια δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», διοργανώνει σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος, και την Εθελοντική Δράση Πύργου Διήμερη Προπαρασκευαστική Πεζοπορία, το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου 2013 με αφετηρία την Αρχαία Ήλιδα και τερματισμό την Αρχαία Ολυμπία.
Έπειτα από αιώνες λήθης, η εν πολλοίς γνωστή από τις ιστορικές πηγές διαδρομή θα ζωντανέψει ξανά. Θα βαδίσουμε την επονομαζόμενη «Ιερά Οδό», την κλασική, πεδινή διαδρομή συνολικού μήκους 300 σταδίων (περίπου 57 χλμ) η οποία ένωνε τους δυο πυλώνες του Ολυμπισμού. Πρόκειται για την διαδρομή, που με αφετηρία την πόλη της Ήλιδας, ακολουθούσε κάθε τέσσερα χρόνια και για δυο ημέρες η μεγαλοπρεπής Ιερά Πομπή, μέχρι την άφιξή της στο Ιερό της Ολυμπίας γεγονός που σηματοδοτούσε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ανάμεσα στο μεγάλο πλήθος που την αποτελούσε, ξεχώριζαν οι λαμπροί αθλητές, οι οποίοι με κάθε τους βήμα πλησίαζαν το μεγάλο όνειρο του κάθε θνητού της αρχαιότητας, να στεφανωθεί νικητής στο Ιερό του Διός στην Ολυμπία. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αρχαιολογικά κατάλοιπα της ιεράς αυτής οδού δεν έχουν προς το παρόν εντοπισθεί.
Το φιλόδοξο εγχείρημά μας επιχειρεί να προσεγγίσει το αρχαίο δρώμενο και να άρει την πλάνη που έχει δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό ως προς την πορεία που ακολουθούσε η Ιερά Πομπή κατά την αρχαιότητα. Η διαδρομή που έχουμε επιλέξει είναι η εγγύτερη προς την ιστορική πραγματικότητα, βάσει επισταμένης έρευνας των αρχαίων πηγών (μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων, χάρτες κλπ). Ευελπιστούμε ότι η επιτυχία της Διήμερης Πεζοπορίας θα ανοίξει τον δρόμο για την καθιέρωση και ανάδειξη της Κλασικής Διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας σε έναν νέο θεσμό - δρώμενο διεθνούς εμβέλειας, στα πρότυπα του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, με την προσέλκυση συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, κάθε φορά που θα τελείται στην Ολυμπία Αφή της Φλόγας. Για το λόγο αυτό η προσεχής πεζοπορία στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, θα έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικό – δοκιμαστικό, εν όψει της επίσημης 1ης Πανελλήνιας Διήμερης Πεζοπορίας στην Κλασική Διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας που προγραμματίζουμε για τον προσεχή Οκτώβριο, ώστε να συμπέσει με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – «Sochi 2014».
Ας θυμηθούμε το κορυφαίο ολυμπιακό δρώμενο, πεζοπορώντας το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου 2013 σε μία από τις πλέον σημαντικές διαδρομές που έχει να επιδείξει η ελληνική αρχαιότητα, στο δρόμο που κάποτε περπάτησαν ο Διαγόρας από τη Ρόδο, ο Μίλων από τον Κρότωνα, ο Πολυδάμας ο Θεσσαλός, ο παγκρατιαστής Αρραχίων από την Φιγαλία, ο Θεαγένης από τη Θάσο και όλοι οι ένδοξοι Ολυμπιονίκες, λίγο πριν περάσουν το κατώφλι της αιωνιότητας.
Προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερομένους, μικρούς και μεγάλους, που θεωρούν ότι το συνολικό εγχείρημα ξεπερνά τις δυνατότητές τους, να πεζοπορήσουν μαζί μας έστω για μια μικρή απόσταση, καθώς θα διασχίζουμε το χωριό ή την πόλη τους.
Την υγειονομική και διασωστική κάλυψη θα αναλάβει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού.
κ. Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος,
Αρχαιολόγος, Ζ’ ΕΠΚΑ
τηλ 6974099323
kantonopoulos@hotmail.com
κ. Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος,
Γεν. Γραμματέας Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.
τηλ. 6974070997

goumerios@yahoo.gr
κ Δημήτρης Κορίζης
Συντονιστής Εθελοντικής Δράσης Πύργου
τηλ. 6944742124



Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείτε με τους συντονιστές της εκδήλωσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: